Anfra tillhandahåller alla tjänster i samband med konstruktion, utformning och utrustning av skyddsrum av S1-klass. Det bästa sättet att säkerställa ett smidigt och kostnadseffektivt projekt är att involvera oss redan på planeringsstadiet. Att bygga och utrusta skyddsrum är en mycket reglerad verksamhet och vi är experter på området.
Som en erfaren specialist på byggande av skyddsrum kan vi agera snabbt. Våra gjutgods är klara på så lite som fem arbetsdagar.
Vi har byggt skyddsrum sedan 2015 och bygger för närvarande cirka 10% av Finlands skyddsrum. Vi är också medvetna om skillnaderna i tolkningen av kraven från en plats till en annan, eftersom vi har byggt skyddsrum för tiotals platser.
Våra tjänster omfattar även utrustning av skyddsrummet, mätning av skyddsrummets täthet och inspektionsrapport.
Vi hjälper gärna våra kunder med konstruktionslösningar och den byråkrati som är förknippad med byggandet av skyddsrum. Därför är det ett kostnadseffektivt alternativ för byggherren att involvera Anfra redan på planeringsstadiet.
För våra årliga avtalskunder har vi tillhandahållit exakta prislistor för genomförandet av räddningstjänsten, oavsett plats och syfte. Vår expertis inom byggandet av civilskydd kan också tillämpas på andra betongbyggnadsprojekt. Våra montörer har också erfarenhet av att bygga andra betongbunkrar. Till exempel kan en vattentät sprinklerbassäng enkelt byggas med samma teknik.
När man bygger skyddsrum rekommenderar Anfra alltid att man beställer ett komplett paket från samma entreprenör, eftersom det oftast är den enklaste och mest kostnadseffektiva lösningen för kunden.
Strukturell utformning och beräkning av skyddsrum med erfarenhetens kvalitet och förtroende.
Grundläggning, golv, väggar, valv och plattor på plats.
Ventilationskanaler och andra genomföringar, dörrar och luckor i offentliga skyddsrum.
I eftermarknadspaketet ingår installation av lagstadgad krisutrustning och beslag samt läckagemätning.
Det finns många fördelar med att införa ett befolkningsskyddssystem i form av Anfras fasta kast. I ett och samma paket får du kostnadseffektivitet, effektiv konstruktionsplanering, utförande av alla konstruktioner från grunden och uppåt samt gjutningar med placeringsritningar. Dessutom utrustar vi skyddsrummet fram till färdigställandet.
Gjutning på plats gör det lättare att samordna och schemalägga arbetet i enlighet med platsens behov. Betonggjutning av ytterväggar, valv och plattor sker i en och samma omgång, vilket garanterar sömlösa och läckagesäkra konstruktioner. Vår förman tar hand om alla beställningar och arbetsorganisation.
Konstruktionserfarenhet av mer än 100 civilskyddssystem av S1-klass. Vi erbjuder kostnadseffektiv design som sparar både kunden och miljön.
När formen är helt färdig och armerad börjar betonggjutningen. Betonggjutning sker samtidigt för ytterväggarna, valvet och slumpen. Denna arbetsmetod har visat sig fungera oberoende av årstid, med hundratals skyddsrum i drift.
Konstruktionerna är vattentäta, eftersom det inte finns några lödda fogar (på vissa platser är det till och med förbjudet med prefabricerade konstruktioner för att garantera vattentätheten).
I bästa fall kan vi ha skyddsrummet på plats inom fyra arbetsdagar, vanligtvis inom 1-3 veckor.
Vid behov kan vi också utföra alla andra betongkonstruktioner på platsen, inklusive konstruktionsdesign.
I prefabricerade skyddsrum är grunden och golvet en större utmaning på grund av prefabriceringstekniken och lämnas vanligtvis till kunden. Vid prisjämförelser bör man därför se till att byggkostnaderna för ett prefabricerat skyddsrum är korrekt beräknade. Vi hjälper dig gärna att göra en jämförelse.
(Räddningslagen 379/2011, SPEK, 2016)
- Skyldigheten att bygga ett offentligt skyddsrum uppstår när våningsytan för en grupp byggnader för boende, arbete eller vistelse är minst 1200 m.2. För industri-, produktions-, lager- och monteringsbyggnader gäller skyldigheten att bygga ett räddningstjänstsystem när våningsytan är minst 1 500 meter.2. I räddningslagen anges undantag från dessa gränser.
- Det faktiska skyddsutrymmet i ett offentligt skyddsrum måste alltid vara minst 20 m.2. Själva skyddsrummet omfattar dock inte barriärrummet eller tältet eller de tekniska rummen (maskinrum och kontrollrum), för vilka ytterligare utrymme alltid måste tillhandahållas. I praktiken är det minsta skyddsrum som kan byggas 24 m2 (skyddat område 20 m2 , överdragsduk 2,5 m2 och 1 IV-installation 1,5 m2)
- Väggen och valvet ska vara av minst 300 mm stark armerad betong. Skyddsrummets golv ska ha en strukturell tjocklek på minst 150 mm. Rumshöjden skall vara minst 2 300 mm.
- Det är inte obligatoriskt med en vattenpost i skyddsrummet, men den måste finnas i omedelbar närhet av skyddsrummet (vissa undantag finns).
- De mest kostnadseffektiva konstruktionslösningarna kan uppnås genom att använda teorin om sträckspänning vid hållfasthetsberäkningar.
Skyddsrummet kan användas i fredstid, men måste kunna tas i bruk som skyddsrum inom 72 timmar. För att säkerställa att skyddsrumsutrustningen fungerar ska skyddsrummen inspekteras och underhållas vart tionde år (dekret 506/2011).
I skolor, förskolor och servicehem används skyddsrummen ofta som sociala lokaler, tvättstugor och förvaringsutrymmen, ibland även som undervisningslokaler. I hotell- och idrottsanläggningar används skyddsrum ofta som gym, omklädningsrum eller förvaringsutrymmen för utrustning. I bostadsprojekt är den överlägset vanligaste användningen i fredstid för lägenhetsspecifik burförvaring. Civila skyddsrum som inte används alls i fredstid är redan sällsynta. I dagligt tal kallar många människor dessa anläggningar för bombskydd.
Finland har sedan 1958 förberett sig för ett systematiskt skydd av människor och egendom i krissituationer. Beredskapen har gjorts genom att bygga moderna civila skyddsrum och funktionella skyddsrum under normala förhållanden. (PESK, 2016)
De skyddsrum som byggs idag skyddar mot strålning, giftiga ämnen, kollaps och effekterna av vapen. Biologiska och kemiska stridsmedel filtreras också väl av filtermaterialet i moderna filter. (Befolkningsskydd, HelsingforsTurvalet 2019)
Källor
044 758 3383
klaus.lahti@anfra.fi