Ympäristömme arvoinen?

14.9.2023

Ympäristömme arvoinen?

Saatettiinpa jättää ympäristösertifikaatin hankkiminen aikoinaan jopa laiskuuden vuoksi, kun rakennettiin johtamisjärjestelmää. Sitä perusteltiin pääurakoinnin vähäisyydellä ja muilla tekosyillä. Kun alkaa ensin perustella asioita itselleen ja sitten muille, on vaarana, että niihin alkaa helposti itsekin uskoa.

Tämä tarina on varmasti monille tuttu. Usein huomaa, että sen, minkä jättää huomioimatta tai laiminlyö, sen edestään löytää. Viime kesänä jäi yksi mehevä urakka tarjoamatta, kun ympäristösertifikaatti puuttui. Se oli vasta alkusoittoa. Nyt asiasta kirjoitellaan taukoamatta eri foorumeilla. Meillä tuo yksittäinen tapahtuma sai aikaan ketjureaktion, minkä päätöksenä ISO 14001 mukainen ympäristöjärjestelmä sertifioitiin tänä keväänä johtamisjärjestelmäauditointien yhteydessä. Hyvät urakat on totuttu klousaamaan ja nyt löytyy sitä pääurakointiakin. Paljon.

Projekti oli opettavainen. Betonissa käytettävän sementin valmistus vapauttaa järkyttävät määrät hiilidioksidia. Ilmakehään vapautuvalla hiilidioksidilla on taasen merkittävät vaikutukset ilmaston lämpenemiseen. Sementtiä menee sitä enemmän, mitä jytkympää betonia käytetään. Omaa roolia ja mahdollisuuksia vaikuttaa tuli pohdittua paljon. 

Meidän toiminnassa suurimmat päästön aiheuttajat ovat betoni ja teräs. Teräksen osalta tehdään valtavia harppauksia päivittämällä terästehtaita entistä vähäpäästöisemmiksi. Betonin osalta taidetaan olla muutama askel jäljessä. Sementin korvaajaa etsitään kuumeisesti ja hiilidioksidille pohditaan keruu- ja varastointikeinoja, jotta ilmakehään vapautuvat päästöt saataisiin minimoitua.

Seuraamme kehitystä suurella mielenkiinnolla ja vaikutamme omalta osaltamme. Yhtenä keinona meillä on erittäin vahvan rakennesuunnitteluosaamisemme hyödyntäminen. Omissa suunnitteluprojekteissamme vihreä ajattelu on arkipäivää, mutta se ei riitä. Lisäksi tarjoamme suunnitelmien tarkastelua ja vihreämpää ratkaisua myös muissa projekteissa. Erityisesti rakenteiden ylimitoitus on yleinen ja turhauttava päästöjen aiheuttaja. Näiden rinnalla toteutamme myös omaa tutkimusta muun muassa opinnäytetöiden muodossa. 

Päästölaskenta alkoi tänä vuonna. Vastuullisraportointi alkaa ensi vuonna. Ympäristömme arvoinen – on tavoitteita ja tekoja. Päivittäin!

 

För mer information:

Marko Liukko, kehitysjohtaja

https://anfra.fi/fi/rakennesuunnittelu/

Lisää:

Sillanrakentajia tarvitaan

Viime vuonna päätimme iskeä siltarakentamiseen. Kyseessä on kieltämättä valtaisalla pykäläviidakolla vallattu, mutta mielenkiintoinen ala.

Anfra Oy och Stora Enso tecknar avtal om en ny kartongfabrik

Anfra Oy och Stora Enso har tecknat avtal om lokal gjutning och prefabricering av träförädlings- och kraftverksområdena i samband med miljardinvesteringen i Stora Ensos Uleåborgsfabrik. Det rör sig om cirka 10 000 - 12 000 kubikmeter betong, varav den största enskilda gjutningen är 1 800 kubikmeter.

Ⓒ 2023 ANFRA