A-PERUSTUS OY JA METSÄ FIBRE JÄLLEEN SOPIMUKSEEN KEMIN TULEVALLE BIOTUOTETEHTAALLE

7.12.2021

A-PERUSTUS OY JA METSÄ FIBRE JÄLLEEN SOPIMUKSEEN KEMIN TULEVALLE BIOTUOTETEHTAALLE

A-Perustus Oy ja Metsä Fibre sopimukseen rikkihappolaitoksen ja jätevesipumppaamon paikallavalutöistä Kemin tulevalle biotuotetehtaalle

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdas on valmistuessaan pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos. Kyseessä on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,6 miljardia euroa. Ympäristö-, energia- ja materiaalitehokas tehdas toimii täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Tehdas tulee työllistämään koko suorassa arvoketjussaan Suomessa noin 2 500 henkilöä, joista uusia on noin 1 500. Kemin biotuotetehdas lisää Suomen viennin arvoa puolella miljardilla eurolla vuosittain ja positiivinen tulovaikutus Suomeen on samoin puoli miljardia euroa vuosittain.

Biotuotetehtaassa keskeistä on pitkälle viety suljettu kemikaalikierto, jossa vesi ja kemikaalit kierrätetään ja palautetaan prosessiin uudelleen hyödynnettäviksi. Hajukaasuista jalostetaan rikkihappoa, jota tehdas tarvitsee muun muassa mäntyöljyn valmistuksessa. Rikkihappolaitoksen ansiosta sulfaattipäästöt vesistöihin voidaan minimoida. Tämä vähentää kemikaalien kuljetustarvetta rautateillä ja maanteillä. 

”Valitsemme alansa parhaat ammattilaiset kumppaneiksi rakentamaan modernia biotuotetehdasta Kemiin. Kumppaneiltamme edellytämme sitoutumista projektin tavoitteisiin niin turvallisuuden, aikataulun kuin laadun suhteen. A-Perustus Oy toimii näiden periaatteiden mukaisesti ja nyt sovitut paikallavalutyöt ovat luonnollista jatkumoa aiemmalle yhteistyölle projektissa”, biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä toteaa.

Viime vuosina A-Perustus Oy on vahvistanut rooliaan vahvana teollisuuden toimijana. Kemin biotuotetehtaan alueelle tämä on yrityksen kolmas urakka. Aiemmin yhtiö on urakoinut teollisuudessa mm. Hanhikiven ydinvoimala-alueella, SSAB:lla, Outokummun terästehtaalla, Stora Ensolla, Kemiralla sekä useilla sahateollisuuden tehtailla. 

“Tällaiset hankkeet ovat poikkeuksellisen harvinaisia, joten on erityisen hienoa olla mukana jo rakennusvaiheessa. Tämänhetkiset työt Kemissä rullaavat mukavasti, joten hyvät kokemukset laittoivat mukavasti tuulta purjeisiin uusien urakoiden osalta”, A-Perustus Oy:n myyntijohtaja, Ari Ilvesluoto, hehkuttaa.  

Toteutettaviin rakenteisiin käytetään noin 2200m3 betonia ja noin 0,2 miljoonaa kiloa terästä. Työt käynnistyvät joulukuussa ja urakka valmistuu syksyllä 2022.  

“Edellinen projektini Kemissä oli Kemin energian biovoimalaitoksen rakennushankkeessa. Mukava palata taas pelipaikoille. Metsä Fibren kanssa sovitut urakat vahvistavat mukavasti vuoden 2022 tilauskantaa”, projektin työpäällikkö, Niko Saarnio, toteaa.

Biotuotetehtaan rakennushankkeen etenemistä voi seurata livekameroista Metsä Fibren verkkosivuilta: https://www.metsafibre.com/fi/yhtio/Kemin-biotuotetehdas/Pages/webkamerat-Kemi.aspx

Lisätietoja:

Tomi Puoskari, toimitusjohtaja, A-Perustus Oy, puh. 040 846 1974

Lisää:

Sillanrakentajia tarvitaan

Viime vuonna päätimme iskeä siltarakentamiseen. Kyseessä on kieltämättä valtaisalla pykäläviidakolla vallattu, mutta mielenkiintoinen ala.

Ympäristömme arvoinen?

Tämä tarina on varmasti monille tuttu. Usein huomaa, että sen, minkä jättää huomioimatta tai laiminlyö, sen edestään löytää.

Ⓒ 2023 ANFRA

Jätä yhteystietosi

Onko uusi hanke tulossa? Mietityttääkö projektissasi jokin asia? Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ovat yhteydessä.