Hauskuus Anfralla – Pappilan hätävaraa urakkalaskennassa?

6.2.2024

Hauskuus Anfralla – Pappilan hätävaraa urakkalaskennassa?

Kurkataanpa ensin taaksepäin, miten ketteryys (ja hauskuus) juurtui Anfran toimintaamme.

Heti alussa huomattiin, että ketterä ajattelutapa on avain menestykseen. Selviytymiskeinojen tuli olla luovia, kun toiminta-alue oli laaja ja lähes jokainen työmaa oli ensimmäinen kullekin paikkakunnalle. Apua oli tarjolla, kun sitä huomasi kysyä. Paikallinen “roskakuski” 1) oli luonnollisesti paras ensikontakti. Kukapa muu tuntisi kylän kaluston ja kuskit kyvykkyyksineen paremmin ja osaisi auttaa alkuun. Viimeistään puhelun viimeinen kysymys; “Osaatko kertoa, kenelle kannattaa seuraavaksi soittaa?, sai aikaan puhetulvan. 

Vähällä kokemuksella harvoin tiesimme, mihin kaikkeen urakkaa ensi kertaa tarjottaessa olisi syytä varautua. Epätietoisuus toi tietty huolta tulevan urakan kannattavuudesta, tai oikeastaan kannattamattomuudesta. Onneksi mummupapat olivat opettaneet, että entisvanhaan yllätysvieraista selvittiin ”pappilan hätävaralla” 2), joten sitä päätettiin lisätä meilläkin. Varalta.

Ensimmäistä strategiaa kirjattaessa ketteryys nousi avoimuuden, huolenpidon ja jämäkkyyden rinnalle. Anfralainen ketteryys on aina sisältänyt huumoria ja olemme saaneet huomata hauskuuden olevan jopa ketteryyttäkin tärkeämpi osa identiteettiämme, joten ketteryys vaihdettiin hauskuudeksi. Hauskuuden viljely ei ole meille pelkkää ajanvietettä, vaan se on keino luoda positiivista ilmapiiriä ruokkimaan luovuuttamme ja innovaatioitamme. Positiivinen vuorovaikutus ja tiimityöskentely kukoistavat, kun huumorin viljelyyn saa ja pitää käyttää kohtuuttomasti resursseja.

Uusille työystävillemme saattaa olla yllättävää, kuinka suuren painoarvon annamme hauskuudelle. Työssäviihtyminen on keskeistä menestyksemme kannalta. Viikottaiset kohtaamiset esihenkilöiden kanssa vahvistavat tätä. Nämä tapaamiset rakentavat luottamusta ja mahdollistavat tehokkaan johtamisen sekä tarvittavien muutosten nopean toteuttamisen.  Avoin kommunikaatio ja säännöllinen palaute ovat meille itsestäänselvyyksiä. Turha niiden äärellä on liikaa pönötellä.

Alan huipulla pysymiseen ei riitä pelkkä Pohjolan parhaana petonirakentajana oleminen, vaan ainutlaatuisen ja innostavan työkulttuurin ylläpidon suhteen on käärittävä hihat päivittäin. Pilke silmäkulmassa auttaa. 

Olen ylpeästi tärkeä osa Anfran tiimiä. 

– Marko

Hauskuus – Avoimuus – Jämäkkyys – Huolenpito

1) nykyisin raaka-aineenkerääjä, kuten yhteistyökumppanimme asian ilmaisee

2) Pappilan hätävara = Tuoterivi, jolla voi kattaa minkä vain urakkalaskentaan sisällytettävän yllättävän kustannuksen tarjousta laskiessa. Hyvää se, että sitä voi lisätä oman rohkeuden mukaan. Käytetään myös makiaisena kahvin kera.

(A-kielen sanakirja 2024, A-kielen tait(t)ajat)

Lisää:

Sillanrakentajia tarvitaan

Viime vuonna päätimme iskeä siltarakentamiseen. Kyseessä on kieltämättä valtaisalla pykäläviidakolla vallattu, mutta mielenkiintoinen ala.

Ympäristömme arvoinen?

Tämä tarina on varmasti monille tuttu. Usein huomaa, että sen, minkä jättää huomioimatta tai laiminlyö, sen edestään löytää.

Ⓒ 2024 ANFRA

Jätä yhteystietosi

Onko uusi hanke tulossa? Mietityttääkö projektissasi jokin asia? Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ovat yhteydessä.