Ympäristömme arvoinen?

14.9.2023

Ympäristömme arvoinen?

Saatettiinpa jättää ympäristösertifikaatin hankkiminen aikoinaan jopa laiskuuden vuoksi, kun rakennettiin johtamisjärjestelmää. Sitä perusteltiin pääurakoinnin vähäisyydellä ja muilla tekosyillä. Kun alkaa ensin perustella asioita itselleen ja sitten muille, on vaarana, että niihin alkaa helposti itsekin uskoa.

Tämä tarina on varmasti monille tuttu. Usein huomaa, että sen, minkä jättää huomioimatta tai laiminlyö, sen edestään löytää. Viime kesänä jäi yksi mehevä urakka tarjoamatta, kun ympäristösertifikaatti puuttui. Se oli vasta alkusoittoa. Nyt asiasta kirjoitellaan taukoamatta eri foorumeilla. Meillä tuo yksittäinen tapahtuma sai aikaan ketjureaktion, minkä päätöksenä ISO 14001 mukainen ympäristöjärjestelmä sertifioitiin tänä keväänä johtamisjärjestelmäauditointien yhteydessä. Hyvät urakat on totuttu klousaamaan ja nyt löytyy sitä pääurakointiakin. Paljon.

Projekti oli opettavainen. Betonissa käytettävän sementin valmistus vapauttaa järkyttävät määrät hiilidioksidia. Ilmakehään vapautuvalla hiilidioksidilla on taasen merkittävät vaikutukset ilmaston lämpenemiseen. Sementtiä menee sitä enemmän, mitä jytkympää betonia käytetään. Omaa roolia ja mahdollisuuksia vaikuttaa tuli pohdittua paljon. 

Meidän toiminnassa suurimmat päästön aiheuttajat ovat betoni ja teräs. Teräksen osalta tehdään valtavia harppauksia päivittämällä terästehtaita entistä vähäpäästöisemmiksi. Betonin osalta taidetaan olla muutama askel jäljessä. Sementin korvaajaa etsitään kuumeisesti ja hiilidioksidille pohditaan keruu- ja varastointikeinoja, jotta ilmakehään vapautuvat päästöt saataisiin minimoitua.

Seuraamme kehitystä suurella mielenkiinnolla ja vaikutamme omalta osaltamme. Yhtenä keinona meillä on erittäin vahvan rakennesuunnitteluosaamisemme hyödyntäminen. Omissa suunnitteluprojekteissamme vihreä ajattelu on arkipäivää, mutta se ei riitä. Lisäksi tarjoamme suunnitelmien tarkastelua ja vihreämpää ratkaisua myös muissa projekteissa. Erityisesti rakenteiden ylimitoitus on yleinen ja turhauttava päästöjen aiheuttaja. Näiden rinnalla toteutamme myös omaa tutkimusta muun muassa opinnäytetöiden muodossa. 

Päästölaskenta alkoi tänä vuonna. Vastuullisraportointi alkaa ensi vuonna. Ympäristömme arvoinen – on tavoitteita ja tekoja. Päivittäin!

 

Lisätietoja:

Marko Liukko, kehitysjohtaja

https://anfra.fi/fi/rakennesuunnittelu/

Lisää:

Huolenpito Anfralla – Samalla puolen pöytää?

Alusta lähtien hauskalla otteella edenneessä työssä, jossa työkalutkin saattoivat olla lainassa, luotiin tiimihenkeä ja vakuutettiin asiakkaat. Anfran arvoja – avoimuutta ja huolenpitoa – heijastava tarina.

Ⓒ 2024 ANFRA

Jätä yhteystietosi

Onko uusi hanke tulossa? Mietityttääkö projektissasi jokin asia? Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ovat yhteydessä.